Blog

Raza tractoare” din Star Trek ar putea fi folosita in medicina

Posted by admin in Blog with Comentariile sunt închise pentru Raza tractoare” din Star Trek ar putea fi folosita in medicina

„Raza tractoare” din Star Trek ar putea fi folosita in medicinaO echipa de cercetatori scotieni a creat o „”, similara celei din Trek, ce foloseste lumina pentru a atrage obiecte.

Oamenii de spera ca inventia lor sa fie utila in , permitand tintirea si atragerea celulelor individuale.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea St. Andrews, ce a fost publicat in jurnalul stiintific , arata ca „raza ” poate atrage doar particule microscopice.

In filmelele si serialele precum „”, aceasta raza este folosita pentru a deplasa obiecte masive.

Cercetatorii scotieni nu sunt primii care incearca sa transforme in realitate ideea scenaristilor americani. In 2011, o echipa de oameni de stiinta din China si Hong Kong au aratat cum ar putea fi realizata o astfel de „raza tractoare” folosind fascicule laser de o forma specifica.

De asemenea, agentia spatiala NASA a finantat un studiu care studiaza modul in care ar putea fi folosita aceasta metoda pentru a manipula mostrele colectate in spatiu.

Coordonatorul acestui nou studiu, dr. Tomas Cizmar, spune ca aceasta tehnica are un potential imens.

„Aplicatiile concrete ale acestei tehnologii ar putea fi extraordinare. Raza tractoare este foarte «mofturoasa» in ceea ce priveste proprietatile particulelor asupra carora actioneaza, astfel ca ar putea fi folosita pentru a selecta anumite particule dintr-un amestec.

In cele din urma, aceasta tehnica ar putea fi folosita pentru a separa celulele albe din sange, de exemplu”, spune Cizmar.

De obicei, atunci cand obiectele microscopice sunt atinse de o raza de lumina, acestea sunt fortate in directia razei de fotonii de lumina. Aceasta forta a radiatiei a fost identificata pentru prima data de astronomul german in 1619, atunci cand a observat ca intotdeauna cozile cometelor sunt indreptate in directia opusa Soarelui.

Reusita echipei coordonate de doctorul Cizmar permit ca aceasta forta sa fie inversata, ceea ce multor persoane ar putea parea contraintuitiv.

„Este surprinzator. Doar atunci cand am studiat procesul in detaliu am observat aceasta inversare. Procesul are loc intr-un camp foarte restrans”, a explicat Cizmar.

In cadrul acestui efort stiintific au participat si cercetatori de la Institutul de Instrumente Stiintifice (ISI) din Cehia. „Intreaga echipa a muncit cativa ani studiind diferite configuratii ale particulelor de lumina.

Sunt foarte mandru de rezultatele obtinute si de faptul ca acestea au fost recunoscute intr-un mediu extrem de competitiv.

Astept cu nerabdare noile experimente si aplicatiile concrete ale acestei reusite. Este o perioada extraordinara”, a comentat profesorul Zemanek de la ISI.

Teorii stiintifice pe tema razelor tractoare au fost concepute incepand cu 1960, insa reusita cercetatorilor scotieni reprezinta prima reusita concreta in care o raza este folosita pentru a atrage obiecte microscopice catre sursa de lumina.

In trecut, oamenii de stiinta au folosit o tehnica intitulata „vartej optic” pentru a muta particule individuale cu ajutorul unor raze de lulina, insa noua metoda functioneaza in lichide si in vid.

Raza tractoare” a aparut pentru prima data intr-o opera de fictiune in 1928, in povestea „The Skylark of Space” scrisa de autorul american EE Smith. Smith facea refererire la o „raza atractoare”.

De atunci, aceasta tehnologie a aparut in numeroase filme SF, unde permitea ca navele spatiale sa fie mutate cu ajutorul razelor de lumina. Dr. Cizmar a subliniat ca tehnica dezvoltata de echipa sa nu va permite acest lucru.

„Din nefericire, este vorba despre un transfer de energie. La o scara microscopica acest lucru este OK, dar la scara macro ar provoca probleme imense. Ar genera o incalzire imensa a obiectului manevrat, de exemplu o nava spatiala. Asadar, acest lucru este exclus”, a explicat doctorul Cizmar.

Comments are closed.