Blog

Mai tare ca diamantul

Posted by admin in Blog with Comentariile sunt închise pentru Mai tare ca diamantul

Mai tare ca diamantulProbabil ca nu va mai dura mult pana cand un scenarist va scrie despre un individ care, pregatindu-se sa dea spargerea secolului, va fi nevoit sa taie o cutie confectionata dintr-un .

In acest caz, scenaristul ar fi bine sa isi indrepte atentia spre (cBN), un material care, din multe puncte de vedere se aseamana cu diamantul, dar care are o duritate mai mare decat acesta.

Nitrura de bor cubica poate fi comprimata intr-o forma transparenta si super dura, doar ca spre deosebire de diamante sau alte materiale extrem de dure, el nu este bazat pe carbon, ci pe o retea de atomi de bor si azot.

Simularile pe computer au indicat ca o forma cristalina de cBN ar rezista la indentare chiar mai bine decat diamantul, daca ar putea fi sintetizat in mari.

Acum, un nou set de experimente realizate asupra formei nanostructurate a cBN au demonstrat ca materialul are o duritate mai mare decat se observase inainte.

Reusind sa micsoreze microstructurile din care este alcatuit materialul, Yongjun Tian de la Universitatea din Yanshan, , a creat mostre de material capabile sa reziste la o presiune de 108 gigapascali.

Prin urmare, noul material este mai dur decat diamantul sintetic, dar mai putin dur decat diamantele policristaline confectionate din structuri la scara nano.

In prezent, cBN este deja utilizat pentru taierea materialelor extrem de dure, iar specialistii explica faptul ca dezvoltarea materialelor din ce in ce mai rezistente este necesara pentru patrunderea cat mai adanc in interiorul Pamantului.

Comments are closed.